Festivalul Roman Apulum are menirea de a pune în valoare uriașul patrimoniu antic al orașului Alba Iulia. Ideea organizării unui astfel de eveniment a venit odată cu campania de săpături arheologice din anii 2011-2012, o campanie de amploare care a condus la descoperiri importante și la creșterea numărului de “puncte antice” pe harta turistică a orașului, spații cu conținut arheologic vizitabile. Astfel, în anul 2013 a fost organizată o primă ediție, care a adunat aproximativ 160 de reenactori, “daci și romani”. An de an, numărul celor implicați în festival a fost în ușoară creștere, la ultimele ediții depășindu-se numărul de 250 de reenactori.
De la început, conformația festivalului a fost una eminamente de reconstituire istorică/ reenactment. Deși au existat momente de teatru sau de balet la câteva ediții, nu au existat, de pildă, concerte ale unor trupe importante, care ar fi plasat reconstituirea istorică pe plan secundar al interesului publicului față de programul festivalului. De asemenea, acest aspect a contribuit și la configurarea identității festivalului, distinct față de altele organizate în zonă.
Un alt element de identitate a fost componenta internațională. De-a lungul anilor, au făcut parte din program trupe de reconstituire din Bulgaria, Ucraina, Federația Rusă, Republica Cehă, Croația, Spania, Germania, Italia. Trupele sau asociațiile de reconstituire istorică din România au fost prezente în marea lor majoritate, practic toate din cele care contează în peisajul reenactmentului antic.